SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/013 | 6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Közgé in Greece

Görögországi gyakorlaton a közgések

Mitől lesz valaki jó szakember? A sok-sok megtanult szakmai ismerettől, a széleskörű általános műveltségtől, a megszerzett munkatapasztalattól vagy éppen az átélt élményektől, a megtapasztalt nagy csodáktól, a meghatározó barátságoktól?

Ez mind kell hozzá, mert összekeveredve egy mélyebb, valódibb tudást szülnek. A Közgé számára nagyon fontos, hogy ne csak egy hely legyen, ahol a diákok tanulnak, hanem adjon: tudást, tapasztalatot, közösséget, élményt.

Iskolánk 50 tanulója most éppen az Olimposz lábánál fekvő Leptokária egyik nyolcszáz személyes, négycsillagos, tengerparti szállodájában szerzi meg ezeket az életre szóló értékeket egy négyhetes szakmai gyakorlaton, az Erasmus+ program keretében. Feladatuk az, hogy játékosan ellessék mindazt a szakmai ismeretet, ami egy ilyen kisvárosnyi, most is teltházas, a személyzettel együtt jóval több, mint ezer fős „nagyüzem” működtetéséhez szükséges.

A Közgé a lehetőségek iskolája: a turisztika ágazatosok idén szeptemberben kezdték meg a szállodai kommunikáció, a szállodai adminisztráció és a szállodai teendők tanulását az iskolában, amit rögtön a valódi életben is kipróbálhatnak. Az itteni szakemberek mutatják meg nekik a szobaüzemeltetést, étkeztetést, a recepciós teendőket, az idegen nyelvű szakmai kommunikációt. Többnyelvű közösségen láthatják a szállodai programszervezést és animációt, és ami a legfontosabb, az egyszerűbb feladatokat maguk is gyakorolhatják.

Ugyanígy megtalálják a szakmai érdeklődésüknek megfelelő teendőket a logisztikusok, a közgazdaság ágazatosok, az informatikusok és az ügyvitelesek. A könyvelési, raktározási, adminisztrációs teendők ellesése mellett a környék vállalkozásainál is volt már lehetőségük szakmai látogatásokat tenni.

A gazdag szakmai programot pedig mi más egészítené ki, mint a most is gyönyörű idő és a tenger – a gyakorlat mellett van idő a pihenésre, a kirándulásokra és a környék nevezetességeinek felkeresésére is. A közösségépítés része a tánctanulás is, a csoport egy közös tánckoreográfiával jelentkezett be a tengerpartról az Európai Diáksport Napon. Külön örültünk annak, hogy görögországi táncunk beépült a Közgés Európai Diáksport Nap menetébe, és ha csak videón keresztül is, de ott lehettünk a többiekkel mi is az Oskola utcában, a Közgé udvarán.

Nem csak a diák gyakorol, az iskola is folyton fejlődni igyekszik. A Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum egy hétéves szakmai program részeként sok száz diákját és tanárát küldi ezekre a külföldi tapasztalatszerzésekre. Terveink szerint tavasszal újabb száz diák és tíz tanár követi a mostani csoportot, ismét Görögországba.

Amit most látnak és átélnek, mindig az övék marad. Reméljük, évről-évre több fiatalnak mutathatjuk meg, milyen érzés tudást, tapasztalatot és felelősséget megélve Közgésnek lenni.

Jövőre a gazdálkodás – menedzsment és a turizmus – vendéglátás ágazatra járó tanulóink mellett már az új kereskedelmi és webáruházi technikus diákjainkat is magunkkal vihetjük a külföldi kalandokra.

Ha a tengerpartra nem is lehet most utánunk szaladni, jöjjenek el a pályaorientációs alkalmainkra, az október 18-ai nyílt napunkon és a november 9-ei Közgés Kávéházban is szívesen látunk mindenkit.

Bánki Horváth Mihály

igazgatóhelyettes


Partnereink

SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Telefon: +36 76 / 462-274

E-mail: kozge.kkfhaza@gmail.com

OM azonosító: 203042/013


2024Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum