SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/013 | 6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Next episode of the KING project – a turizmus ágazat kihívásai a szakképzésben

Közgések Görögországban – Közgé in Greece (KING) 2022.

Félegyházán lassan minden iskola talál magának valamilyen jelzőt, van aki azt mondja, hogy a siker iskolája, mások a lehetőségek iskolájának látják magukat … De mit mondjunk mi, közgések? Nálunk mindkét jelző igaz … talán ezért mondogatják rólunk, hogy mi vagyunk a legvagányabb suli.

Na ezt ismét meg is tudjuk erősíteni, hiszen az idei tanévben már 50 (!) közgés utazhatott ki Görögországba két-kéthetes külföldi szakmai gyakorlatra (és ne feledkezzünk meg azokról sem, akik hosszú gyakorlaton voltak a Halkidiki-félsziget egyik ötcsillagos szállodájában, ők is szeptember végén jöttek haza).

Idézzük most fel ennek a mozgalmas szeptember-októbernek a legfontosabb Erasmus-os pillanatait.

Első csoportunk: 17 10/T, 5 11/T osztályos tanuló, valamint a kisérő tanáraik: Rekedt-Nagyné Kucsora Hajanalka és Kovács-Besze Ildikó tanárnők vezetésével 2022. szeptember 19-én utazott Görögországba, a festői Platamon városába. Miért pont ide? Mert ez az Olimposzi Riviéra legfontosabb üdülővárosa, rengeteg görög és külföldi – köztük nagyon sok magyar – turista kedvelt célpontja.

Diákjainkat gazdag szakmai program várta. Változatos szállodatípusokban gyakorolhatták a szállodai ismereteket, bepillanthattak a szálláshelyek foglalási rendszerébe és gazdálkodásába is. A szakmán túl is van olyan tartalom, ami megfizethetetlen: egy új kultúra megismerése, szerelembeesés a vadregényes görög tájakba, a még szeptember végén is meleg tenger állandó moraja.

Nem beszélve arról a nemzetközi diákkörnyezetről, ami egy-egy ilyen Erasmusos tanulmányúton már megszokott. Lehet ismerkedni, barátkozni, idegen nyelvet gyakorolni más európai nemzetek fiataljaival.

Turizmusosaink nem voltak sokáig magányosak, hiszen hamarosan követte őket a 11/L osztály 28 tanulója Czirok Krisztina és Lipcsei Tímea tanárnők vezetésével – ők gazdag logisztikai gyakorlaton vettek részt ráadásul Centrumunk másik félegyházi iskolájának a Kossuth Szakképzőnek a diákcsapata is velük utazott Mester Ernő tanár úr vezetésével.

És ami az igazi öröm: egyszer csak feltünt Judit néni … Iskolánk igazgatója és tanárai monitoringlátogatással kedveskedtek a kiutazóknak. Jó volt látni a kipirult boldog arcokat, hallani a hajnalig tartó beszélgetéseket a sok-sok közös élményt amitől olyan szuper suli a Közgé.

De ne szaladjunk előre! Menjünk csak szépen sorjában, miből áll egy logisztikai gyakorlat? Görögország hazánkhoz hasonló területű, de másfélszer népesebb állam, ráadásul a a görögök évezredes kereskedelmi hagyományai, a tagolt tengerpart és nem utolsósorban előrangú túristacélpont jellege miatt rendkívül fejlett a szárazföldi, tengeri és légi kereskedelem és az ezekhez kapcsolódó logisztikai ipar.

Ezt a nagyon szerteágazó intézményrendszert ismerték meg diákjaink a helyi segítők által szervezett üzemlátogatásokon. Külön örültünk annak, hogy a szervezők nemcsak a hasznosságra, hanem az érdekességre is ügyeltek: aki ott volt a „kivigyárban”, alighanem sohasem felejti az élményt, hogyan lehet a korszerű mezőgazdasági technológiát, az éghajlatváltozás adta lehetőségeket és az olcsó szállítás iránti igényt egyetlen félelmetesen hatékony termelési rendszerré integrálni a makedón kiviültetvényektől a félegyházi diszkontáruházakig.

Mindezt ebben az esetben is remek kirándulásokkal, tengerpart röplabdameccsekkel, kulturális élményekkel fűszerezték a szervezők.

Sajnos eljött az az október hatodika,  egyszer haza kellett jönni – de a szorgos késő őszi és téli hónapok után az első tavaszi napsütéssel újra indulunk vár minket a szakmai gyakorlat és a meseszép Görögország!

Addig is nézegessétek a képeket, tanuljátok szorgalmasan az angol, a francia és a német nyelvet és ne feledjétek: a Közgé a világ legjobb iskolája, mert ti járok ide – maradjon is így örökké.


Partnereink

SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Telefon: +36 76 / 462-274

E-mail: kozge.kkfhaza@gmail.com

OM azonosító: 203042/013


2024Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum