SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/013 | 6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2024. okt. 9.


Admin

    Közgések szakmai kiránduláson

    2024. október 24-én a 12/V és a 11/V osztály ellátogattak a budapesti Postamúzeumba és a KOSTAL-irodába szakmai kirándulás keretein belül.

    Közgések szakmai kiránduláson

    2024. október 10-én a Közgések buszra ültek, hogy a budapesti Postamúzeumba és a KOSTAL-irodába ellátogassanak. A szakmai kirándulás résztvevői a 12/V és a 11/V osztály tanulói, valamint kísérőik: Hartyániné Barta Judit, Kovácsné Seres Andrea, Tóth Istvánné és Palásti Anikó tanárnők érkezés után két csoportot alkottak. A fiatalabb diákok a múzeum látogatásával, míg az érettségi előtt állók a múzeumpedagógiai foglalkozással kezdtek, majd programot cseréltek.

    A Postamúzeum előadást tartó munkatársától megtudhattuk többek között, hogy 1867-ig minden levelet elolvastak a kézbesítők, s csak a posta függetlenné válásával szűnhetett meg a levéltitok sérülése. A magyar posta több dologban is kiemelkedik a többi posta közül. A világon először a magyar postának volt gépjárműflottája: a motoros triciklik mellett amerikai golfkocsikból átalakított postakocsikat is használtak, valamint a légiposta 1918-as bevezetésében is mi voltunk az elsők. 1872-től alkalmaztak nőket telefonközpontosként, de csak olyan hölgyeket vettek fel, akik diszkrétek voltak, három nyelven (magyar, német, francia) beszéltek, jó memóriával rendelkeztek, két úri család ajánlotta őket. A vizsga letétele után még esküt is kellett tenniük. A levelezőlapot 1896-tól először a magyar posta terjesztette el. A múzeumban beleülhettünk a járművekbe, kipróbálhattuk a csőpostát, a postazsákot speciális lakattal lezárni, és még esti mesét is hallgathattunk telefonon. 1888-tól 1990-ig az összes jeltovábbító rendszer (távíró, telefon) a postáé volt, ők fektették le vonalakat is. 1920-ig a posta személyszállítást is végzett. A múzeumpedagógiai foglalkozáson merített papírra nádtollal és lúdtollal írhattunk levelet. Az üzeneteket megcímzett borítékba helyeztük, amit viaszba mártott pecséttel zártunk le. A régi íróeszközök használata egyáltalán nem bizonyult egyszerűnek, sokszor túlfolyt a tinta.

    Az ebédszünet után a KOSTAL céget és irodáját ismerhettük meg közelebbről, ahol szintén két csapatra oszlottunk. A szervezet bemutatásakor megtudhattuk, hogy eredetileg családi vállalkozásként indult, ma már a 4. generáció irányítja az energiahatékonyság jegyében. Termékeik legnagyobb piaca az autóipar, ugyanis világszerte piacvezetők a kormányoszlopmodulok, az ajtóvezérlő egységek és a shift-by-wire modulok terén. Magyarországon csak forgalmazzák a termékeket. Az anyavállalat 1912-ben alakult Lüdenscheidben, Németországban. Az első leányvállalatát 1973-ban, Mexikóban hozta létre, majd 2022-ben elsőként Magyarországon nyitotta meg az üzleti szolgáltató központot. A 2700 négyzetméter területű iroda három szektorból áll, melyek között elektronikus beléptetőrendszerrel lehet közlekedni.

    Tudomásunkra jutott, hogy aki itt szeretne dolgozni, folyékony angoltudással kell rendelkeznie, minden kommunikáció ezen a nyelven zajlik. A HR munkatársai egy önéletrajz átolvasására maximum egy percet szánnak. Nem írnak egyáltalán papíaralapú leveleket, az értekezleteket is online tartják, valamint lehetőség van a home office igénybevételére is. Minden további kérdésünkre választ kaphattunk.

    Az irodában való körbevezetéskor elmondták, hogy a HR-csapaton kívül senkinek sincs külön irodája, így az igazgatók, vezetők és csoportvezetők közel maradhatnak a csapatukhoz, és számos, a legmodernebb technológiával felszerelt tárgyalóterem közül választhatnak hibrid megbeszéléseikhez. Az irodában található üvegfalak 71%-a, a munkaállomásokon lévő íróasztalok 27%-a szintén újrahasznosított. Az iroda éves villamosenergia-fogyasztásának 50%-át napelemek látják el. Az iroda tereiben természetes színek alkalmazásával egy meleg-otthonos környezetet sikerült kialakítani. A séta közben meggyőződhettünk arról is, mennyire fontos a mai világban a tízujjas vakírás és a jó Excel-tudás. Nem véletlenül nyerte el az „Év irodája” díjat 2023-ban a budapesti központ.

    A kötelező program végén a HR-osztály munkatársai megvendégeltek bennünket a konyhában, s közben egy kvízjátékban is részt vehettünk. A dobogós helyezettek KOSTAL feliratú termékeket tartalmazó ajándékcsomagokat kaptak.

    A nap végén kicsit döcögősen indultunk haza, de az egész nap nagyon hasznosan telt.

    GALÉRIA

    Képek

    1.jpg
    2.jpg
    Névtelen.jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Felvételi tájékoztató – 2025-2026-os tanév

    Felvételi tájékoztató – 2025-2026-os tanév

    Összefoglaló a 2025/2026-os tanév felvételi eljárás legfontosabb információiról.

    2024. okt. 16.


    Admin

    Idén dupla országos diákolimpiai siker  atlétikában

    Idén dupla országos diákolimpiai siker atlétikában

    A Közgés fiúk és lányok ismét megmutatták a 2024. október 9-én megrendezett 2024/2025. tanévi Atlétika Diákolimpia Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Országos Döntöjén, hogy mit tudnak.

    2024. okt. 8.


    Admin

    Atlétika megyei diákolimpiai döntőn a Közgések

    Atlétika megyei diákolimpiai döntőn a Közgések

    2024.09.24-én mérték össze erejüket a Közgés diákok a 2024/2025. tanévi Atlétika Diákolimpia Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnokság Megyei Döntőjén.

    2024. szept. 29.


    Admin


    Partnereink

    SZC logo

    Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


    Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

    6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

    Telefon: +36 76 / 462-274

    E-mail: kozge.kkfhaza@gmail.com

    OM azonosító: 203042/013


    2024Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum