SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum

OM kód: 203042/013 | 6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Intézmény logo

Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

A tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatása

Játékosan fejleszt a Közgé!

Az elmúlt időszakról lépten-nyomon a COVID és az ezzel kapcsolatos korlátozások jutnak az eszünkbe. Pedig egy járvány önmagában nem ok arra, hogy ne fejlődjünk, ne akarjunk egyre jobb eredményeket elérni. Szép példát mutatnak erre a félegyházi iskolák, amelyek szinte minden héten beszámolnak egy-egy sikerről – ezúttal a mi iskolánk, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum nem mindennapi fejlesztéséről számolunk be.

A Nemzeti Tehetség Program keretében iskolánk A tehetség nem ismer határokat című pályázata összesen 1.470.000 forint értékben kapott társasjátékokat, közlekedésieszköz-maketteket, LEGO készleteket, Arduino fejlesztő platformot és egy drónt.

Miért pályáztunk társasjátékokra és közlekedési eszközök kicsinyített makettjeire? Mert kiválóan alkalmazhatók a középfokú oktatásban. Valamennyien küszködünk azzal, hogy a hagyományos, frontális oktatással vegyes összetételű tanulócsoportokban többnyire csak középszerű eredményeket sikerül elérni. Az iskolának, a diáknak és a szülőnek viszont a lehetőségeinkhez képest leghatékonyabb fejlesztés az érdeke. Hogyan tudunk megfelelni ennek? Módszer- és szemléletváltással: erre szolgálnak a különféle kooperatív tanulásszervezési módszerek, amelyeket régóta alkalmazunk és erre jó a játszva tanulás is. Mi ezt a játszva tanulást, mai szakszóval: gamifikációt, „játékosítást” céloztuk meg a pályázattal – sikeresen.

A kapott játékokat eredményesen használjuk a projektben részt vállaló kollégáink: dr. Fekete Boglárka, Tajti Bence, Kelemenné Móczár Éva, Gajdicsné Lovász Judit, Herczeg Emese, Rekedt-Nagyné Kucsora Hajnalka, Tóthné Mezei Mária és Besze Ildikó segítségével a logikai-matematikai, térbeli-vizuális és az interperszonális készségek fejlesztésére.

Ez így nagyon komolyan hangzik, a fejlesztés gyakorlata sokkal kellemesebb ennél. Első lépésként kollégáinktól megtanultunk játszani: helyesebben ezeknek a játékoknak, mint pl. a Dixit, a Learning Cubes, a Tabu, a Relativity vagy épp a gazdasági ismereteket fejlesztő Monopoly, a Cashflow Mágnes és még sorolhatnám segítségével érdekesen és ügyesen játszva tanítani. Mi is élveztük, de az igazi hasznot az így tartott tehetségfejlesztő foglalkozásokon láttuk. A diákok szívesen vették a változást, azok is sikerélményhez és szereplési lehetőséghez jutottak egy-egy játék által, akik eddig talán félénken megbújtak az osztályteremben. Azt vettük észre, a módszer és az eszközök segítségével nemcsak jobban értik majd diákjaink az egyes közismereti és szaktárgyakat, hanem motiváltabban, szívesebben is tanulják azokat.

Hogyan tovább? Bár az egyéves program véget ért, az igazi játék még csak most kezdődik!  Reméljük, a járvány levonulta után lehetőség adódik arra, hogy a Határtalanul program keretében iskolánkba látogató erdélyi és felvidéki testvériskolákkal is megismertessük ezeket a remek módszereket. A játszva tanulás folyamata pedig folyamatosan bővíti majd a felhasználhatóságot: biztosak vagyunk benne, hogy a következő években újabb és újabb alkalmazási lehetőségeket fedezünk fel a megnyert eszközök segítségével.  Reméljük megújult gyakorlatunk nemcsak a tanítás folyamatában jelent majd többletet, hanem az új tanulók beiskolázásánál is.

Célunk egy olyan iskola, amely oktatási módszereiben és az oktatott ismeretek tekintetében is folyamatosan képes a megújulásra, ahol élő, mindennapos gyakorlat a tehetséggondozás és a tehetség segítés. Egy kiváló technikum, ami mindig friss és vonzó lesz a tanulni vágyók számára és ahová mindenkit szívesen látunk, aki érdeklődik a gazdálkodás-menedzsment, a kereskedelem, az ehhez kapcsolódó logisztika és informatika, valamint a turizmus világa iránt.

Jöjjenek el, látogassanak meg minket, próbálják ki új, játékos módszereinket. Ne feledjék, a Közgé mindig többet ad. Mindenkit szeretettel várunk, aki tanulni akar és vállalkozni mer.

Bánki Horváth Mihály
igazgatóhelyettes


Partnereink

SZC logo

Kiskunhalasi Szakképzési Centrum


Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum

6100 Kiskunfélegyháza, Oskola utca 1-3.

Telefon: +36 76 / 462-274

E-mail: kozge.kkfhaza@gmail.com

OM azonosító: 203042/013


2024Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum